Kini Kami Berada Di Kemuncak Bisnes Ini

Alhamdulillah. Syukur atas rahmat Allah ke atas kami.

Hanya Tuhan yang tahu keputusan yang kami ambil 10 tahun lalu akan membuahkan hasil sebegini. Benar kata orang bijaksana, hasil yang kita peroleh hari ini adalah hasil dari keputusan yang kita ambil 10 tahun lepas.

Akhirnya sampai juga kami ke puncak Master Coordinator setelah 5 tahun 6 bulan kami mengharungi pelbagai pengalaman yang mewarnai perjalanan kami menuju destinasi.

Ya benar. Kami ambil masa 5 tahun 6 bulan untuk sampai ke kemuncak perniagaan Shaklee ini.

Kekal Bersemangat Seperti Hari Pertama Kita Jatuh Cinta! 

Mengimbas kembali ketika mula-mula serius dengan Shaklee ini. Betapa yakinnya kami dengan peluang Shaklee ini adalah satu karier sepanjang hidup sehinggakan setiap pagi kami bangun, kami akan kekal bersemangat seperti hari pertama kami kenal Shaklee.

Alhamdulillah. ‘Excitement’ itu kekal hingga ke hari ini dan sampai bila-bila. Tetapi, ‘excitement’ sahaja tak cukup memotivasikan organisasi sekiranya kita masih di tahap yang sama setiap masa. Justeru, kami perlu buktikan bahawa gelaran master coordinator sebenarnya adalah tidak mustahil dan boleh dicapai.

Selaras dengan prinsip kita sebagai seorang muslim. Bila kita mulakan sesuatu perkara, maka pastikan hingga ke garisan penamat dan bukan sekadar separuh jalan. Itulah sepatutnya menjadi penanda aras kita sebagai muslim profesional dan cemerlang.

Apakah rahsia kami boleh pergi ‘cepat’?

Baru-baru ini kami telah ditanya dengan soalan berikut.

Apakah rahsia kami boleh pergi ‘cepat’? Naik rank senior key koordinator dan kemudiannya terus pecut ke ‘master koordinator’ pada bulan berikutnya?

Soalan yang nampak mudah tapi sebenarnya simbolik kepada sikap tipikal rakyat Malaysia. Sukakan sesuatu yang bersifat ‘fast result’. Bila ambil Vitamin C hari ini, ‘expectation’ sangatlah tinggi, bangun besok pagi kulit dah cantik dan mulus. Semuanya ingin hasil dalam masa singkat dengan cara paling mudah.

Biasanya, apa yang nampak dimata orang ialah bila kita dah sampai ke garisan penamat.  Apa yang kita nampak pada Lee Chong Wei ialah juara badminton kelas dunia. Tapi disebalik airmata kegembiraan setiap kali meraih kejuaraan, tiada yang nampak cerita disebaliknya. Tak pernah gagal untuk bangun awal setiap pagi berlari sejauh 10 kilometer dan berlatih berjam-jam setiap hari konsisten tanpa gagal.

Begitulah juga dengan kami. Disebalik kejayaan kami pada hari ini, ia sebenarnya adalah hasil kesabaran dan konsisten melakukan 3P iaitu Prospecting, Pitching dan Partnering.

  • Apa yang orang tak nampak ialah betapa ‘persistence’ kami meneruskan perjuangan walau anak bisnes bertukar arah dan di saat sahabat ramai yang mula sangsi dengan Shaklee.
  • Apa yang orang tak nampak betapa sabar kami melaksanakan proses ‘partnering’ anak-anak menjadi seorang pemimpin kumpulan sehingga mampu mengemudi kumpulan masing-masing.
  • Apa yang orang tak nampak betapa konsisten kami ‘prospecting’ peluang bisnes dan kebaikan produk Shaklee setiap hari.
  • Apa yang orang tak nampak betapa komited kami melakukan ‘biz pithing’ setiap ahli baru untuk memperkembang kumpulan.
  • Apa yang orang tak nampak ialah betapa gigih kami ‘move-on’ menahan perit bila pelan kami untuk naik senior key coordinator pada Disember 2013 dan Master Koordinator Januari 2014 gagal.

Perjalanan menuju ke peringkat tertinggi Master Koordinator ini bukan semudah satu garisan yang lurus dari point A ke point B. Adakalanya apa yang dirancang tidak menjadi. Istilah putus asa tidak pernah wujud dalam kamus perjuangan kami. Berkat sokongan dan tunjuk ajar dari mentor yang betul serta kurangkan alasan, Percayalah! Destinasi itu pasti tiba!

KLCC Tidak Di Bina Dalam Masa Sehari Namun…

KLCC tak dibina dalam masa sehari namun ia tidak memakan masa 1000 tahun untuk disiapkan. Kita bukan mahu membina tamadun Rom. Tetapi kita perlu tetapkan ‘time-frame‘ supaya proses untuk membina tapak dapat dilakukan dengan sempurna supaya tidak roboh jika dibina terlalu cepat. Syaratnya mudah, buat perancangan dan laksanakan perancangan 100 peratus tanpa tangguh!

Yup! Ini semua sebenarnya adalah satu proses. Proses yang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. Proses yang mematangkan kita dalam bisnes. Proses ini akan menghasilkan momentum yang akan terbina sedikit demi sedikit dalam organisasi kita. Momentum ini akan berterusan. Semakin lama semakin kuat dan semakin laju.

Sehinggalah akhirnya, tanpa kita sedari saat perjalanan kita sudah sampai ke kemuncak dan kini kami telah bergelar Master Coordinator Shaklee!

Sekiranya anda yang sedang membaca entri ini sedang membuat pertimbangan. Silakan baca:

Keputusan Yang Kita Buat Hari Ini Akan Menentukan Hidup Kita 10 Tahun Akan Datang!

 

Master Coordinator & Founder CVGBiz
Celikvitamin Group

Master Fahmy Shuhaimi Dan Adilah Manaf

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Leave a Reply

Your email address will not be published.